Toen er in 1945 een atoombom werd geworpen op Hiroshima, raakten vele mensen gewond. Direct, maar vooral ook indirect. Zo ook Sadako Sasaki. Zij was 2 jaar toen de atoombom viel, overleefde die in eerste instantie, maar kreeg jaren later, toen ze 11 jaar was, leukemie als gevolg van de vele straling waar ze aan was bloot gesteld. Daardoor kwam Sadako in het ziekenhuis terecht waar ze 14 maanden verbleef en uiteindelijk ook stierf.

In de tijd dat ze in het ziekenhuis lag, begon ze met het vouwen van origami kraanvogeltjes. In Japan was er namelijk een legende die zei dat als je 1000 kraanvogeltjes vouwt, je een wens mocht doen. Sadako wenste dat ze weer beter zou worden en mee kon doen aan belangrijke atletiekwedstrijden. Maar meer nog bad ze voor wereldvrede en voor kinderen die net zoals zij ziek waren geworden van oorlog.

Het is niet helemaal duidelijk of ze de 1000 vogeltjes heeft afgemaakt. De ene bron zegt van wel, de andere bron zegt van niet en dat uiteindelijk vrienden en vriendinnen doorgevouwen hebben totdat er 1000 kraanvogeltjes waren.
Hoe dan ook, het verhaal van Sadako heeft ervoor gezorgd dat een origami kraanvogeltje het symbool geworden is voor vriendschap en (het streven naar) vrede. In Hiroshima staat in het vredespark een beeld van Sadako met in haar hand een gouden kraanvogeltje.
Het is traditie dat alle schoolkinderen ten minste één keer het beeld bezoeken en daar geschiedenisles krijgen over de tweede wereldoorlog en de atoombom. Bij deze traditie hoort dat de hele klas vooraf kraanvogeltjes vouwt en die meeneemt naar het beeld. Daardoor zie je bij het beeld van Sadako en op andere plekken in het vredespark een bonte mengeling van  gekleurde kraanvogeltjes.

In deze kamer zie je op de muur rechts van de ingang de harde contouren van de verwoeste stad Hiroshima. Daar staat haaks een (knuffel)muur op dat het zachte, lieve idee van Sadako tot uitdrukking brengt. Een hard feit versus een zacht idee. De 1000 kraanvogeltjes spreken voor zich….

Aan het einde van de rondgang door Akwart ligt er voor iedere bezoeker een kraanvogeltje klaar. Zo willen wij bijdragen om de gedachten van Sadako voor vrede en vriendschap in stand te houden.