Keith Haring werd in 1958 geboren in een klein dorpje in Amerika. Hij leerde tekenen van zijn vader die striptekenaar was. Verder las hij veel boeken over kunst. Omdat hij school en het dorpje waar hij woonde saai vond, trok hij naar New York toen hij 19 jaar was. Daar maakte hij kennis met graffiti, onder andere in metrostations. Dat sprak hem aan en hij ging zelf deze kunst maken. Maar graffiti was in de jaren 1970 / 1980 verboden. Dus zocht Keith een stijl waarin hij snel kon werken. Met schoolkrijtjes in zijn zak ging hij op pad om de zwarte borden in de metrostations te versieren met figuren die makkelijk te tekenen waren, maar tegelijkertijd ook heel krachtig in hun soort waren.

Door deze stijl te kiezen was Keith Haring in staat om uit de handen van de politie te blijven, maar toch ook heel duidelijk zijn stempel te drukken op de manier waarop men in deze tijd naar kunst keek. In deze tijd werd kunst namelijk gezien als iets voor rijke mensen, bestemd voor de upperclass. Keith wilde graag dat kunst iets werd voor iedereen. Vandaar ook zijn keuze om te gaan tekenen in metrostations. Daar kon hij aan een breed publiek zijn boodschap kwijt en zagen vele mensen zijn kunst. Daardoor werd hij ook steeds populairder en ging hij ook bovengronds zijn kunst maken: op gebouwen, in beelden, op t-shirts etc.

Opvallend voor zijn stijl:
• Het zijn vaak menselijke figuren die iets aan het doen zijn
• Er zijn geen details, bijvoorbeeld geen ogen, vingers of kleren
• Toch zie je beweging en/of emoties van de poppetjes door de streepjes
• Felle kleuren
• Zwarte contouren

Kunst zoals dat van Keith Haring noem je abstracte kunst:
• Je kunt niet gelijk zien wat het voorstelt. Geen herkenbare beelden zoals
natuurlandschappen, dieren, stadsgezichten of portretten van mensen.
• Het gaat meer over wat de kunstenaar voelt of denkt.
• En omdat er niets herkenbaars op staat zijn deze kunstwerken ook niet altijd meteen te begrijpen. Vaak is dat ook niet echt de bedoeling. Je kunt ze ook met je gevoel benaderen en niet met je verstand.

Keith Haring werd met zijn stijl wereldberoemd. Overal kwamen schilderijen en beelden van hem te hangen of te staan. Vaak hadden zijn kunstwerken een boodschap over maatschappelijke onderwerpen, bijvoorbeeld drugs, aids of apartheid. Op 16 februari 1990 overleed Keith Haring in New York aan de gevolgen van AIDS.